DIEREN UIT BUITENLAND

Als je een huisdier mee wilt nemen naar Nederland, zowel op vakantie als wanneer je ze wilt adopteren, moet je goed letten op de verschillende regels die daaraan verbonden zijn. Het is namelijk niet toegestaan om zomaar je huisdier mee te nemen op vakantie. De reden daarvoor is dat huisdieren allerlei ziektes met zich mee kunnen brengen die niet voorkomen in Nederland. Omdat een ziekte onder dieren zich heel snel kan verspreiden, moet voorkomen worden dat die ziekte Nederland in komt. Anders zou het kunnen gebeuren dat een heel groot aantal dieren ziek wordt en daaraan overlijdt of zelfs door de dierenarts ingeslapen moet worden. Zeker ziektes die ook op mensen overgedragen kunnen worden zijn risicovol.

Regels voor honden, katten en fretten

Er zijn een aantal regels die specifiek gelden voor het invoeren van honden, katten en fretten. Dat komt omdat dit de drie huisdieren zijn die hondsdolheid kunnen hebben. Hondsdolheid is een ziekte die zeer gevaarlijk is. Het kan overgedragen worden op mensen en leidt vrijwel onvermijdelijk tot de dood. Als je door een hond, kat of fret gebeten wordt met hondsdolheid en je bent er niet op tijd bij, heeft dat dus hele vervelende gevolgen. Om een uitbraak van hondsdolheid in Nederland te voorkomen, zijn er een aantal maatregelen getroffen.

Zo moet de hond, kat of fret minstens 15 weken oud zijn. De inenting tegen hondsdolheid moet gebeurd zijn op de leeftijd van 12 weken, dat is de verplichte leeftijd hiervoor. Na de inenting moet 21 dagen gewacht worden voor het dier Nederland in mag. Dat komt doordat er een kleine hoeveelheid van het virus ingespoten wordt en dat compleet uit het lichaam van het dier moet verdwijnen, anders is er nog het risico dat het overgedragen kan worden. Tenslotte is het verplicht om je hond, kat of fret gechipt te hebben en een geldig paspoort te hebben.

Dierenpaspoort

Bij de aanvraag van een dierenpaspoort komen nog aardig wat dingen kijken. Dat is omdat hier belangrijke informatie in staat die bepaalt of een dier wel of niet toegelaten wordt op Nederlands grondgebied. Een dierenpaspoort hoef je niet, zoals een gewoon paspoort, om de zoveel jaar te vervangen. Een dierenpaspoort is bedoeld om het hele leven van het dier mee te gaan, tenzij je veel reist en het paspoort dus vol komt te zitten. Dan heb je wel meerdere paspoorten nodig, maar dit komt niet heel vaak voor. In een dierenpaspoort staan altijd dezelfde gegevens.

Allereerst staat de naam van de eigenaar van het dier. Die is namelijk verantwoordelijke en in het geval van honden ook de belastingbetaler. Ook staat er in het paspoort informatie over de inenting tegen hondsdolheid, inclusief de datum waarop het gebeurd is. Daarnaast staat het microchipnummer erin vermeld. Dat is belangrijk omdat het dier op die manier gemakkelijk teruggevonden kan worden als hij bijvoorbeeld wegloopt. Daarnaast staat er informatie in over het dier zelf, namelijk geboortedatum, geslacht, ras, kleur, type vacht en herkenbare eigenschappen in het uiterlijk.

Regels voor andere dieren

Omdat andere dieren geen hondsdolheid kunnen krijgen, gelden hiervoor andere regels die minder streng en ingrijpend zijn. Het is dus veel gemakkelijker om een klein huisdier mee te nemen naar Nederland dan een hond, kat of fret. Om dieren zoals konijnen, kleine knaagdieren, vogels, vissen, amfibieƫn of reptielen in te mogen voeren in Nederland, heb je enkel een gezondheidsverklaring van de dierenarts nodig. Deze verklaring moet wel recent zijn. Als je huisdier dus ziek is, mag hij niet mee naar Nederland. Ook dit is om de veiligheid van de Nederlandse dieren en mensen te beschermen. Als je een beschermd dier in wilt voeren, is het belangrijk om van tevoren in het CITES-verdrag te controleren of dat mag. Het CITES-verdrag regelt de wereldwijde handel in beschermde diersoorten en plantsoorten.

Regels voor dieren buiten de Europese Unie

Alle bovenstaande regels gelden voor dieren die je van binnen de Europese Unie in wilt voeren in Nederland. Als je van buiten de Europese Unie komt, gelden er dus andere regels. Niet alle dieren mogen dan ingevoerd worden in Nederland. Ook dit is om nieuwe ziektes onder dieren en mensen in Nederland te voorkomen. Per land en per huisdier gelden er verschillende regels. Om te weten te komen of jouw huisdier mee mag, moet je van tevoren contact op nemen met de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Daar weten ze exact wat wel en niet mag en bijvoorbeeld ook welke voorwaarden verbonden zijn aan het meenemen van huisdieren van buiten de Europese Unie. Als je goedkeuring krijgt van de NVWA, loop je dus ook niet het risico dat je bij aankomst in Nederland je huisdier af moet staan aan de douane of de quarantainedienst.

Begin op tijd

Het is verstandig om, als je een huisdier mee wilt nemen naar Nederland, op tijd te beginnen met het regelen ervan. Je kunt niet zomaar je huisdier meenemen en verwachten dat alles goed gaat; als je documenten niet in orde zijn, kan het gebeuren dat je huisdier 30 dagen in quarantaine gehouden moet worden. Ook het aanvragen van een dierenpaspoort kan wel zes tot negen maandag duren, dus het is belangrijk om daar ook op tijd mee te beginnen. Als je het niet op tijd geregeld hebt, mag je huisdier namelijk Nederland niet in.

Zorg

Ook als je slechts op vakantie bent in Nederland valt je huisdier onder de Nederlandse wetgeving. Het is dus van groot belang om goed voor je huisdier te zorgen en te voldoen aan de Nederlandse wetten. Zo moet je zorgen voor geschikte huisvesting en voldoende eten en drinken. In Nederland worden huisdieren namelijk gezien als wezens met rechten, net als de mens. Als je niet goed voor je huisdier zorgt en iemand merkt dat op, dan heb je de kans dat je huisdier door de Dierenbescherming wordt meegenomen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar is gemakkelijk te vermijden door gewoon op de juiste manier voor je huisdier te zorgen. Bovendien zijn er genoeg dierenwinkels in Nederland, waar je altijd producten bij kunt kopen als je ze nodig hebt.