HUISDIER GEZONDHEID

Als je ervoor kiest om een huisdier te nemen, dan is het heel belangrijk om ook goed voor de gezondheid van je huisdier te zorgen. Het maakt daarbij niet uit wat voor huisdier je hebt, dit geldt voor honden, katten, konijnen, vissen, schildpadden en alle andere huisdieren. Ook als je bijvoorbeeld een huisdier neemt omdat je kind dat wil, moet je er goed over nadenken hoe je de gezondheid van het huisdier gaat waarborgen. Een logische stap die toch vaak wordt overgeslagen is dat je een dierenarts moet zoeken. Als er iets is met je huisdier, heb je namelijk meteen een plek waar je heen kunt. Ook wordt je bij de dierenarts er jaarlijks aan herinnerd dat er een controle plaats moet vinden, waardoor je eventuele gezondheidsproblemen die je zelf niet had opgemerkt alsnog op tijd kunt oplossen.

De verkeerde verzorging

Als je je huisdier niet op de juiste manier verzorgt, kunnen er allerlei serieuze gezondheidsproblemen optreden. Dat begint al bij de voeding. Heel veel producten die we als mensen wel kunnen eten, zijn voor dieren niet geschikt. Bovendien is dat voor elk dier weer anders, waardoor je goed moet uitzoeken wat jouw huisdier wel en niet mag eten. Honden mogen bijvoorbeeld absoluut geen chocola, daar kunnen ze zelfs dood aan gaan. Iets waar je misschien niet zo snel aan zou denken, zijn planten. Die kunnen namelijk ook giftig zijn voor huisdieren. De meest normale planten die veel mensen in huis hebben, hebben zulke effecten. Voorbeelden van giftige planten voor dieren zijn lelies, begonia’s en aloë vera.

Andere risico’s

Een probleem wat enkel voorkomt bij huisdieren en dus niet bij wilde dieren, is dat ze risico lopen op obesitas. Dat komt doordat de eigenaren ze veel te veel voedsel en snoepjes geven. Ook kunnen huisdieren die op een klein oppervlak leven veel te weinig bewegen om al die extra calorieën eraf te rennen. Het gevolg van obesitas is dat de huisdieren het risico lopen op allerlei andere ziekten, zoals diabetes, nierfalen en kanker. Al deze problemen zijn zo ernstig, dat de kans groot is dat je je huisdier in zult moeten laten slapen. Daarom is het dus heel belangrijk om de juiste verzorging aan je huisdier te geven om al deze problemen te voorkomen.

Wat je kunt doen voor een gezond huisdier

Je hoeft natuurlijk niet voor elk wissewasje naar de dierenarts te rennen. Zelf kun je ook al heel veel doen om je huisdier gezond te houden of weer gezond te krijgen. Als je ziet dat je huisdier dikker aan het worden is, kun je minder eten geven of zorgen dat je huisdier meer beweging krijgt. Iets wat niet zo bekend is maar wel fantastische resultaten geeft, is huisdiermassage. Net als bij mensen helpt massage bij het ontspannen van de spieren en stijfheid. Als je hond bijvoorbeeld al wat ouder is en daardoor last heeft van vastzittende gewrichten, kun je erover nadenken om hem wekelijks te masseren. Waarschijnlijk heeft hij dan al snel daar veel minder last van en kan hij gewoon weer door het bos rennen zoals vroeger.

Risico’s van buitenaf

Er zijn ook gevaren voor de gezondheid van je huisdier waar je zelf niet veel aan kunt doen op het moment dat het gebeurd is; je moet dus preventief te werk gaan. Een voorbeeld hiervan zijn teken. Met name katten die buiten lopen en honden hebben hier soms last van. Om te voorkomen dat teken zich vestigen op je kat of hond, kun je ze behandelen met anti-tekenmiddelen. Hiermee voorkom je ook de ziektes die teken over kunnen brengen. Iets wat je kunt doen om op tijd te ontdekken of je huisdier last heeft van teken, is door ze te laten trimmen. Dit zorgt er ook voor dat je geen last hebt van rondvliegende haren, wat erg fijn is als je bijvoorbeeld licht allergisch bent voor de haren van je huisdier.

Kleine huisdieren

Ook kleine huisdieren, zoals konijntjes, hebben goede verzorging nodig. Zo zijn er een aantal ziektes waar je je konijn elk jaar tegen moet laten inenten. Deze ziektes, namelijk Myxomatose en RHD2, zijn dodelijk voor een konijn. Als ze het hebben, is er niks meer tegen te doen. Ook is het verstandig om je konijn te laten steriliseren of castreren zodra ze ongeveer 6 maanden oud zijn. Doe je dit niet, dan heb je de kans dat ze heel territoriaal worden en bovendien hun zindelijkheid verliezen. De juiste voeding is ook heel belangrijk voor konijnen, want ze hebben een heel gevoelig darmstelsel. Ze moeten altijd vers hooi en water hebben, en als je van type droogvoer wisselt moet je dat geleidelijk doen. Konijntjes lijken heel makkelijk in de verzorging, maar dat is niet zo. Lees je dus goed in als je kind vraagt om een konijn en schaf er niet zomaar een aan.

Vogels en vissen

Bij vogels en vissen is het belangrijk dat ze genoeg ruimte hebben. Vogels moeten wel kunnen vliegen, dus moet je een kooi kopen die daar groot genoeg voor is. Vissen kunnen ziek worden als ze enkel rondjes kunnen zwemmen, dus ook dat moet je voorkomen. Zodra je eenmaal geleerd hebt hoe je met vogels en vissen om moet gaan en goed voor ze kunt zorgen, zijn het hele gemakkelijke huisdieren. Het is dus wel heel belangrijk dat je je daar goed in verdiept van tevoren. Bij vissen is het ook zo dat je het water in een aquarium op de juiste temperatuur en met de juiste waardes moet houden. Verandert dat, dan kunnen ze opeens overlijden. Je aandacht erbij houden is dus erg belangrijk.

Gezondheidsvoordelen voor mensen

Hoewel een huisdier dus meer verzorging nodig heeft dan mensen vaak denken, krijg je er ook van alles voor terug. Zo kan een hond je helpen met meer bewegen, doordat je hem drie keer per dag uit moet laten. Kijken naar een aquarium heeft kalmerende effecten, waardoor je bijvoorbeeld je kinderen rustig kunt krijgen of ouderen die in een bejaardentehuis zitten kan helpen met ontspannen. Bovendien kan een huisdier ervoor zorgen dat je minder stress hebt. Er zijn zelfs onderzoeken waar wordt gesteld dat het hebben van een huisdier de kans op hartaanvallen verlaagd. Een huisdier kan jou dus ook gelukkig maken.