De boomkikker (Hyla arbore) is een ca. 5 cm kleine grasgroene kikker.  Door zijn zuignapjes aan het einde van de vingers en tenen, is dit kikkertje een zeer goede klimmer. Tussen de groene rug en lichte buik bevindt zich, op de flanken, een bruinzwarte band. Daarnaast heeft hij oranje ogen met een horizontale pupil en een goed zichtbaar trommelvlies. Afhankelijk van de omstandigheden kan hij van kleur veranderen; van lichtbruin tot donkergroen. Mannetjes hebben een hele grote kwaakblaas onder de kin, die alleen zichtbaar is als er gekwaakt wordt. Ze zijn vooral te horen op warme zomeravonden. Jonge boomkikkers hebben hetzelfde uiterlijk als volwassen dieren
De boomkikker heeft een voorkeur voor het landschapstype ‘bos en struweel’ en stelt hoge eisen aan zijn leefgebied. Als landhabitat zijn vooral zonnig gelegen zoom- en mantelvegetaties, vegetaties van meerjarige kruiden en braamstruwelen van belang., waarin ze voldoende bescherming vinden, en zich lekker kunnen opwarmen.
De boomkikker plant zich voort in visvrije, zonnig gelegen en matig voedselrijke wateren met een goed ontwikkelde oever- en watervegetatie.
De boomkikker heeft in de rode lijst de status Bedreigd.
(bron: Ravon)
Fotograferen van de boomkikker: Kies bij voorkeur een rustige bewolkte dag uit wanneer de temperatuur tussen de 20-25 graden Celcius ligt. Ik gebruik een tele-objectief hiermee is het dan niet nodig om de dieren onnodig te verstoren of om de vegetatie plat te trappen.
Klik op de foto's om te vergroten!
Boomkikker op braamstruik
Boomkikker rustend
Boomkikker aan het zonnen
Boomkikker
Boomkikker close-up

geluid van de boomkikker

Andere bekeken ook

Back to Top